020 71 57348

00 800 24466 247

info@aigon.nl

Orlyplein 85 - 1043 DS Sloterdijk - AMSTERDAM

Directe prijsopgave voor Data Herstel

Onderdelen

De verschillende mechanische onderdelen van een harde schijf veroorzaken vaak de dataverlies of data ontoegankelijkheid. Om over te gaan tot data herstel wordt er eerst een analyse van de harde schijf gemaakt, om de schade en de mogelijkheden tot data herstel vast te stellen. Een analyse onder ongeschikte omstandigheden of door ondeskundig personeel kan leiden tot definitief dataverlies.

harde schijf onderdelen

Voor data herstel is het van belang de onderdelen van de harde schijf te kennen:

Frame: Beschermt de harde schijf van invloeden van buitenaf (stof, vuil).

Lees/ Schrijfkoppen: elektromagnetisch onderdeel waarmee wordt gelezen, geschreven en weggeschreven. Omdat dit een bewegend onderdeel is het een van de meest gevoelige elementen van de harde schijf. Het is samengesteld door:

  • Spoelen (1)
  • Voorversterker (2)
  • Flextor head assembly (3)
  • Lees/schrijf koppen (4)
  • E-Block (5)

De lees/ schrijfkop  gaat over het oppervlak van de plaat zodat deze de benodigde informatie kan lezen/ schrijven. Het proces is als volgt; een koperen spoel bedekt met een magneet (voice coil) verplaatst het E-Block in de richting van de stroom. Het E Block zit vast aan het einde van de Flextor, hier zit de lees/ schrijfkop van halfgeleider materiaal. Dit zijn onderdelen die gevoelig zijn voor magnetische velden. Om de door de lees/ schrijfkop ontvangen elektronische signalen te vergroten beschikt het E-Block over een voorversterker.

Platen (6): Metalen of glazen ronde en platte dragers waar de informatie wordt op geslagen. Ze zijn samengesteld uit drie lagen:

  • Een drager van aluminium of kristal.
  • Een oppervlakte van elektromagnetisch materiaal waar de informatie wordt opgeslagen (the tin film) (7).
  • Een laatste coating die de elektromagnetische laag beschermt.

Beiden zijden van de plaat kunnen worden gebruikt om informatie op te slaan.

Assen (8): Over de assen draaien een aantal onderdelen van de harde schijf. Een as maakt het draaien van de schijven mogelijk en de beweging van de lees/ schrijfkop.

Chassis (9): Is het vaste gedeelte dat alleen een ondersteunende functie heeft en niet verder deel neemt aan het verwerken en opslaan van de gegevens.

Elektronica (10): Het elektronische gedeelte van de harde schijf bestaande uit een zogenaamde PCB controller. Een PCB controller bestaat uit samengestelde circuits, gesoldeerd op een print plaat. Het heeft een communicatie functie en zorgt ervoor dat de gegevens worden doorgegeven van en naar de computer.

Motor (11): bestaat uit een cilindrisch gedeelte met kogellagers en laat de schijf met vaste snelheid ronddraaien.

Bus (12): De connector waarmee men de harde schijf aan de computer kan koppelen. In samenwerking met de PCB controller worden alle gegevens over en weer van de computer naar de harde schijf gestuurd.

Stroomtoevoer (13): De connector met kabel die zorgt voor de benodigde stroom.

AIGON - Data Herstel
Tips voor het voorkomen van data verlies