020 71 57348

00 800 24466 247

info@aigon.nl

Orlyplein 85 - 1043 DS Sloterdijk - AMSTERDAM

Directe prijsopgave

Nobelprijs voor Natuurkunde 2007 naar Albert Fert en Peter Grünberg

9 oktober 2007

« Terug naar de lijst

De Nobelprijs voor Natuurkunde 2007 gaat naar Albert Fert (Université Paris-Sud; Unité Mixte de Physique CNRS/THALES Orsay, France) en Peter Grünberg (Forschungszentrum Jülich, Germany), zo heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen zojuist bekend gemaakt. Zij krijgen de prijs voor hun ontdekking van de 'giant magnetoresistance', reuzenmagnetoweerstand. In 1988 obeserveerden beide wetenschappers dit fysische effect onafhankelijk van elkaar.

Giant magnetoresistance, kortweg GMR, is het effect dat zeer zwakke magnetische veranderingen leiden tot grote verschillen in elektrische weerstand in magnetische nanomaterialen. Dat maakt een GMR-systeem tot de perfecte sensor om data uit te lezen van harddisks: data die magnetisch is opgeslagen kan worden omgezet in een elektrische stroom. In 1997 was de techniek op basis van GMR zover dat het voor het eerst gebruikt werd bij het uitlezen van harddisks. Sindsdien is het de standaarduitleestechniek geworden. Zelfs de meest recente uitleestechnieken zijn gebaseerd op GMR. 

Door gebruik te maken van het GMR-effect zijn de harddisks zoveel kleiner geworden de afgelopen jaren. Hoe compacter de harddisk, hoe kleiner en zwakker de magnetische gebiedjes op de disk zijn. De uitleessensoren moeten dan dus ook gevoeliger zijn. Juist het GMR-effect maakt uitleessensoren zo gevoelig omdat deze sensoren ook zeer kleine magnetische veranderingen omzetten in een elektrische stroom.

"Hun ontdekking was niet alleen een geweldige fundamentele doorbraak, maar vindt tegenwoordig toepassing in alle harddisks, als uiterst gevoelige sensor om de huidige, zeer kleine magnetische bits uit te kunnen lezen", reageert prof.dr. Theo Rasing, hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. "Dit is een prachtig voorbeeld van het samenspel tussen technologie en wetenschap. De nanogestructureerde materialen hebben echt nieuwe eigenschappen. De techniek is nodig om die dunne films op een zeer gecontroleerde manier kunnen maken. Ik vind deze prijs zeer verdiend!"

"De ontdekking van het Giant Magnetoresistance-effect heeft geleid tot verdieping van onze fundamentele kennis over de processen die de elektrische weerstand in metalen bepalen. Het heeft de impuls gegeven tot de ontwikkeling van een geheel nieuw vakgebied, spinelectronica. In Nederland wordt dit op een buitengewoon hoog niveau beoefend, ondermeer in groepen aan de universiteiten van Eindhoven, Delft, Twente, Nijmegen en Groningen", aldus prof.dr. Reinder Coehoorn, werkzaam bij Philips Research Laboratories en deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ook hij vindt de prijs zeer welverdiend. "De ontwikkeling van ultrakleine magnetische sensoren op basis van het GMR-effect heeft in uitzonderlijk korte tijd, minder dan 10 jaar, geleid tot wereldwijde toepassingen in harde-schijf systemen. Onder meer in vele Europese samenwerkingsprojecten, waarin ook industrieën zoals Philips participeerden, hebben de laureaten ook lange tijd na de ontdekking nog belangrijk bijgedragen aan de technologie-ontwikkeling. Philips Research ontwikkelt nu ultragevoelige biomedische sensoren op basis van GMR-materialen, voor toepassingen in de spreekkamer van een huisarts of bij patienten thuis."

Bron: FOM- http://www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?
objectnumber=67248

« Terug naar de lijst

AIGON - Data Recovery
Data Recovery services