020 71 57348

00 800 24466 247

info@aigon.nl

Orlyplein 85 - 1043 DS Sloterdijk - AMSTERDAM

Directe prijsopgave

Apple bevestigt problemen met MacBook-schijven

27 november 2007

« Terug naar de lijst

Apple heeft Seagate-harddisks in MacBooks verwerkt die met een structurele fabricagefout kampen. Daardoor is de kans op permanent dataverlies groot, meldt het Britse Retrodata. Apple heeft de fout inmiddels toegegeven.

Dataherstelbedrijf Retrodata heeft een aantal beschadigde Seagate-harddisks ontvangen die allemaal met hetzelfde euvel kampen: de leeskop raakt los van de leesarm en maakt vervolgens diepe krassen op de platters. Omdat ook data wordt vernietigd die datarecoverybedrijven gebruiken om verloren gewaande data terug te halen, zijn de harddisks zelfs voor experts praktisch onherstelbaar.

De schijven zijn in China geproduceerd en te herkennen aan firmware-versie 7.01. Via de System Profiler van OS X kan een gebruiker vaststellen of hij de gewraakte 2,5" sata-harddisk van Seagate in zijn systeem heeft. MacBook-bezitters die de harde schijf in hun laptop hebben, wordt aangeraden om zo snel mogelijk een complete backup te maken. De gebruiker wordt verder gewaarschuwd om vooral geen dataherstelsoftware te draaien, omdat dat de kans op een headcrash alleen maar zou vergroten. Alleen als de MacBook bij de eerste lees- en schrijffouten direct wordt uitgeschakeld, kan een hersteloperatie mogelijk slagen. Retrodata zegt sinds de zomer van 2006 ongeveer vijftig beschadigde Seagate-harddisks binnen te hebben gekregen. Slechts bij twee of drie harde schijven waren de gegevens nog te redden.

Tegen InformationWeek heeft Apple inmiddels bevestigd dat er problemen met de Seagate-harddisks zijn en dat het bedrijf de zaak momenteel onderzoekt. Seagate heeft nog niet op de kwestie gereageerd. Volgens Retrodata hebben Apple en Seagate geen keus: er zal een omruilprogramma moeten komen zodat alle harddisks door deugdelijke exemplaren kunnen worden vervangen.

Bron: Tweakers- http://tweakers.mobi/nieuws/50563

« Terug naar de lijst

AIGON - Data Recovery
Data Recovery services